Crestere alarmanta a cazurilor de inselaciune prin metoda 'accidentul'; peste 200 de incidente in ultima luna in Capitala

Data publicarii: 14-06-2013 | Auto

Peste 200 de cazuri de inselaciune prin metoda "accidentul" au fost identificate de politistii bucuresteni numai in ultima luna, au precizat pentru AGERPRES oficiali ai Politiei Capitalei.

Prin aceasta metoda, suspectii sunau diferite persoane si, recurgand la santaj sentimental, le propuneau oamenilor sa dea diverse sume de bani pentru rude care ar fi fost implicate in false accidente. 

Multe persoane au picat in aceasta plasa, lasandu-se pacalite de necunoscuti. Astfel, dupa ce erau convinsi, oamenii acceptau sa se intalneasca cu diversi interpusi pentru a le da sumele cerute. 

Pentru a constientiza populatia cu privire la inselaciunea prin metoda "accidentul", politistii bucuresteni de proximitate au desfasurat mai multe activitati de prevenire. 

Oamenii legii au fost prezenti joi in zona bisericilor unde s-a desfasurat slujba religioasa de Inaltarea Domnului, ocazie cu care au stat de vorba cu cetatenii si le-au transmis sfaturi si recomandari pentru a nu da curs solicitarilor primite prin telefon, de la persoane necunoscute. 

"Politia Capitalei vine in ajutorul cetatenilor si le recomanda ca, in situatia in care primesc un telefon in care sunt anuntati ca o ruda a fost implicata intr-un accident, sa nu se impacienteze si sa verifice veridicitatea informatiei, in primul rand apeland ruda care ar fi fost implicata in accident sau alte persoane apropiate acesteia. Daca situatia prezentata prin telefon se dovedeste a fi ireala, trebuie anuntata in cel mai scurt timp politia, la telefonul unic de urgente 112 sau cea mai apropiata sectie de politie, retinand numarul care v-a apelat", informeaza Politia Capitalei. 

Metoda ''accidentul'' este doar una dintre modalitatile prin care suspectii cereau bani de la oameni, inselaciunile prin telefon cunoscand diferite forme de a induce in eroare victimele. 

In urma cu aproximativ o luna, politistii bucuresteni au prins trei persoane care, folosindu-se de un caz umanitar, cereau diverse sume de bani de la oameni, iar apoi trimiteau o alta persoana care se intalnea cu acestia pentru a ridica "donatia". 

"In fapt, membrii gruparii contactau persoane in varsta prin telefonul fix si, sub pretextul ca fiul acestora a accidentat grav cu un autoturism o fetita, solicitau diverse sume de bani pentru efectuarea unei intelegeri in vederea solutionarii amiabile a situatiei juridice. In acest sens, dupa ce perfectau o intelegere prin telefonul fix, la adresa partilor vatamate se deplasa o persoana care, prin atribuirea de calitati mincinoase de asistenta a unui avocat care se ocupa de cazul respectiv, primea de la acestea suma de bani ceruta", informa Politia Capitalei la sfarsitul lunii aprilie. 

Astfel de incidente au fost coordonate chiar si din penitenciare unde suspectii planuiau in detaliu actiunile de inselaciune. 

Intr-un eveniment similar au fost implicati chiar si demnitari, printre care si ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura, Dan Sova, care a si sesizat DNA in luna februarie. 

Sova, declara, in aprilie, pentru AGERPRES, ca a aflat de la mai multi prefecti, de la un director din Primaria Capitalei, dar si de la seful CNADNR despre faptul ca mai multe persoane s-au folosit de numele lui, sunand la institutiile publice si cerand anumite sume de bani in scopuri "umanitare". 

Doua dintre persoanele care inselau oamenii cerandu-le intre 1.000 si 6.000 euro sunt detinuti ai penitenciarelor din Bacau si Iasi si aveau legaturi cu alte patru persoane din afara pe care le puneau sa faca rost de numere de telefon de la mai multe institutii ale statului, cum ar fi primarii, prefecturi, ministere, precizau pentru AGERPRES surse din Politie. 

"Pe mine m-au sunat vreo trei prefecti, un director din Primaria Generala a Capitalei m-a sunat si a venit la mine si directorul general al CNADNR, m-au informat vreo doi sefi de sectii de drum national despre ce se intampla. Au cerut bani la prefecturi, la Primaria Capitalei. Prefectii cred ca erau de la Galati si de la Brasov, am mentionat in plangere. Prin februarie am facut aceasta plangere (...), le-am sesizat faptul ca mi se adusese la cunostinta ca se dadeau telefoane catre persoane care se prezentau ca as fi eu, cerand bani pentru cauze umanitare cum ar fi pentru un baietel din Moldova care are nevoie de o proteza sau o doamna de prin Ardeal care are nevoie de un medicament, diferite pretexte. Au sunat la mai multe institutii publice care evident nu le-au dat bani si au sunat si pe la firme private care le-au dat bani. Eu cand am auzit treaba asta am luat foc, am cerut toate amanuntele, am rugat pe cei de la firmele private sa imi precizeze unde au trimis banii, mi-au dat si recipisele cu care au trimis banii, mi-au dat si numerele de telefon de pe care fusesera sunati. Am facut putina munca de detectiv, ma rog, nu eu, personal, niste consilieri de-ai mei, si am depus plangerea la DNA, care a declinat dosarul catre Judecatoria Sectorului 4. Respectivele persoane nu cereau anumite sume de bani, le spuneau sa dea cat vor ei ca sa ii ajute pe acei oameni si unii au dat", preciza Dan Sova. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: